Det bør du vide
Før du bestiller din trappe, kan der være nogle ting som er vigtig for dig at vide.
Vanger i massiv fyr/HDF
Introduktion
Hos Trappefabrikken tilbyder vi malede vanger fremstillet af massiv fyr/HDF. Vangerne har en massiv fyrkerne, der er beklædt med HDF-plader på begge sider. HDF (High-Density Fiberboard) er en træfiberplade med ekstremt høj densitet, som giver overlegen styrke, holdbarhed og modstandsdygtighed over for fugt. Dette gør den velegnet til mere krævende miljøer. HDF bevarer sin form godt under fysisk belastning, hvilket reducerer risikoen for skader.
Fordele ved fyr/HDF
Ved at vælge fyr/HDF får du en helt glat vange, hvor træstruktur og limninger mellem lamellerne ikke er synlige. Desuden undgår du gule pletter fra knastudtrækninger. Balustre og mæglere laves i løvtræ for at sikre et knastfrit materiale.
Vi tilbyder også vanger i massivtræ, som du kan se under trappetyper. Ønsker du en massiv trævange malet, kan vi naturligvis også imødekomme dette. Vær dog opmærksom på, at vi ikke anbefaler det, da der ikke vil være garanti for, at lamellerne og træstrukturen ikke vil træde frem.
Behandling af din trappe
Når du vælger din nye trappe, skal du beslutte, hvilken overfladebehandling du ønsker: malet, lakeret, olie- eller sæbebehandlet. Malede og lakerede overflader er stort set vedligeholdelsesfrie og kræver kun almindelig rengøring. Olie- og sæbebehandlede overflader kræver derimod regelmæssig vedligeholdelse, typisk et par gange om året, afhængigt af brugen af trappen. Læs mere i vores vedligeholdelsesvejledning.
Vi anvender standard RAL 9010 med en glans på 30 (mat) til hvidmalede overflader, men du kan vælge enhver ønsket RAL-farve.
Lovgivning
Ifølge bygningsreglementet BR18 er der ingen specifikke krav til, hvordan du skal udføre din nye trappe i private enfamiliehuse. Vi anbefaler dog, at du har en minimum frihøjde på 2000 mm, hvis det er muligt, samt gelænder på sider uden væg.
Grund og stigning
Grund refererer til trædefladen på dine trin, målt fra forkant til forkant. Trinnene overlapper, så der tilføjes 40 mm, når du går op ad trappen.
Stigning måles fra overkant trin til overkant trin. For eksempel, hvis din etagehøjde er 2800 mm og trappen laves med 14 stigninger, bliver stigningen 200 mm.
Vi anbefaler en minimum grund på 210 mm og en maksimum stigning på 210 mm. Vi vejleder dig altid i, hvad der er den mest optimale løsning for dit trapperum.
Stigningsforhold
Stigningsforholdet afgør, om trappen er behagelig at gå på. Hvis summen af to stigninger plus en grund ligger mellem 610 mm og 630 mm, har trappen et godt stigningsforhold, hvilket giver en god skridtlængde.
Frihøjde
Frihøjden måles fra dækkanten til ganglinjen på trappen, som går i en skrå linje fra forkant til forkant. Frihøjden måles til ganglinjen, da den ofte ligger i midten af trappen. I ganglinjen har alle trin den samme størrelse, svarende til den valgte grundstørrelse.
Prisen
Der er mange faktorer, der kan påvirke prisen på din trappe, hvilket kan gøre det svært at forstå, hvorfor to tilbud, der virker ens, kan være vidt forskellige. Vigtige faktorer inkluderer:
- Vangekonstruktion (istemte, opsadlede vanger, centervanger eller bolttrappe)
- Materialer (træsorter, stål, glas)
- Åben eller lukket trappe
- Mæglere eller buede dele i sving
- Mængden af vandret gelænder
Vores trappekonsulenter er eksperter i at finde den rigtige løsning og pris til dig, baseret på dine behov, trapperummets muligheder og dit budget.
For nogle er trappens udseende det vigtigste, mens andre fokuserer på økonomien. Uanset hvad, hjælper vi dig sikkert i mål, så du får lige den trappe, du drømmer om.
Book et gratis trappemøde
Book et uforpligtende møde hos Trappefabrikken og få inspiration fra en faguddannet trappeekspert.